Tomaat Conqueror F1 (type Roma)
   
  Tomaat Conqueror F1 (type Roma)
 

Geënte roma-tomaat Conqueror F1 met hoge ziektetolerantie.

Tomaat Conqueror F1 is een hybride-tomaat van het type Roma-pruimtomaat. De vruchten zijn 90-100 gram zwaar en zijn pruimvormig.

Normaal gezien behoren Roma-tomaten bij de meest ziektegevoelige tomatenrassen. Deze hybride -Romatomaat is daarom ten zeerste aan te bevelen omdat ze veel resistenties heeft tegen allerhande ziektes, oa. tegen tomatenmozaïekvirus, bladvlekkenziekte, fusarium-verwelkingsziekte, echte meeldauw en verticillium-verwelkingsziekte.

Het is tevens een zeer productieve soort met zoete vruchten die veel lycopeen bevatten.

   
  Wat is nu eigenlijk lycopeen?

Lycopeen (bij Santella 71,2mg/kg), een belangrijke antioxidant, is een tot de carotenoïden behorende roodkleurige voedingsstof. In de tomaat bepaalt lycopeen de rode kleur. Hoewel lycopeen ook voorkomt in vruchten zoals watermeloen, roze pompelmoes, abrikoos, mango en papaja leveren tomaten 80% van de opgenomen hoeveelheid lycopeen. In het menselijk lichaam is lycopeen onder andere aanwezig in lever, longen, prostaat, dikke darm en huid. Het lichaam maakt zelf geen lycopeen aan. De opname en verwerking van lycopeen in ons lichaam gebeuren zeer snel, zeker nadat de tomaat verhit is geweest. Hoewel koken meestal gepaard gaat met enig verlies aan voedingsstoffen, blijkt dat het lycopeen- percentage uit een verhitte tomaat groter is dan uit

een rauwe tomaat. Als men de tomaat verhit worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor er meer lycopeen vrijkomt.

Kanker voorkomen?

Aangetoond is dat lycopeen bescherming biedt tegen bepaalde kankers, zoals long-, prostaat- en maagkanker.

Lycopeen is niet alleen goed tegen bepaalde kankers. Het schijnt ook nog eens hart- en vaatziekten te kunnen voorkomen. Recentelijke onderzoeken suggereren dat lycopeen eveneens de verminderde vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren. De onderzoekers

denken dat de lycopeenenzymen, die meehelpen met de aanmaak van hormonen, de zaadcellen beter laten functioneren.

Lycopeen kan de schade aan de huid onder invloed van UV-licht beperken en is ook nog eens goed tegen veroudering van de huid.

Tomaten bevatten naast lycopeen ook nog andere bioactieve stoffen zoals vitamine C, foliumzuur, pro-vitamine A carotenoïden en kalium, die eveneens tot de beschermende werking van tomaten bijdragen.

  Waarom enten?
 

Niet alleen voor de professionele kweker, maar ook voor de hobbytuinier is de veredeling van tomaten op groeikrachtige en ziekteresistente onderstammen zeer interessant.

De planten groeien zowel onder glas als in openlucht duidelijk sneller, dragen langer vruchten en de oogst is duidelijk groter.

Dit is vooral belangrijk op plaatsen waar al tomaten gestaan hebben. Indien uw planten niet geënt zijn, dan is het aanbevolen slechts na 4 jaar op delzelfde plaats te planten. Er kunnen anders problemen ontstaan met kurkwortelziekte en aaltjesaantasting. Bij geënte planten is dit niet zo.

De belangrijkste redenen waarom geënte tomaten worden gebruikt is de resistentie van de onderstammen tegen bodemziekten, extra weerstand tegen Verticillium (bodemschimmel) en pepinomozaïekvirus. De tomaten gaan sterker de zomer door, zodat de planten beter door een eventuele aantasting heengroeien.

Als onderstam gebruiken wij het ras Maxifort,dat resistent is tegen tomatenmozaïekvirus, Fusarium 1 en 2, Fusariumvoetrot, Verticillium, plaag, kurkwortel en aaltjes. Vooral het hoge resistentieniveau tegen kurkwortel is van belang voor een hogere productie, een gemiddeld zwaardere vrucht en een betere kwaliteit (De Ruiter Seeds - http://www.deruiterseeds.nl)